srijeda, 3. srpnja 2013.

Veli Jože- Vladimir Nazor

Veli Jože
               Vladimir Nazor

1.       Bilješke o piscu: Vladimir Nazor  rođen je 30. Svibnja 1876. u  Postirama na Braču. Gimnaziju je pohađao u Splitu. Bio je upravitelj đačkih domova u Crikvenici i Zadru te upravitelj ženske gimnazije na Sušaku.  Pisao je pjesme, pripvijetke, romane, epove, putopise, dnevnike, dječje igrokaze, a prevodio je i sa stranih jezika, naročito s talijenskog i njemačkog.
Značajnija djela su mu: Niza od koralja, Nove pjesme, Medvjed Brundo, Pastir Loda, Krvava košulja,  Na vrhu jezika i pera, Crvenkapica, Arkun...

2.       Tko je Veli Jože?  Veli Jože je kmet iz sela Brenenci blizu Motovuna. Star je preko tristo godina. Sjeća se da je kao dječak došao u Istru, da je njegov otac zidao grad, i da su uklonili krš i očistili zemlju, zatim su došli patuljci s otrovnim strjelicama i preplavili njihovu zemlju i tako je Jože  sada rob. On nije svjestan svoje snage i zato ništa ne traži od plemića sok ne sretne Iliju.

3.       Veli Jože- vanjski opis-„ ...čvrst mu vrat, obao kao deblo mladoga hrasta, i razgaljena, runjava prsa, nalik na pećinu na koju se uhvatila mahovina.“ (citat sa strane 17)
-poštuje obećanje Iliji-„ A, tako! Ali je goljot Ilija drugačije predikal, neka nam oni daju nazad ča je naše!“ (citat sa strane 57)
-sloboda mu je „udarila u gavu“-„ Jože se prvi pomami tvrdeći da njega ide mnogo više. –Ja sam skopal i izoral dolac ispod Štriginega brda, a dolac je napunila žitnice. To je sve moja muka.“ (citat sa strane 81)

4.       Opis morske oluje: „ Ali upravo u taj tren kao da je orijaška pesnica udarila o bok lađe; utroba joj zaječi, drijevo  skoči pa se svigne. Izdajnički, iz zasjede, udari vjetar na lađu; razljutio se što mu ne pođe za rukom utući je prvim udarcem, pa je sada tjera po pučini, drma je i goni kao ranjenu zvijer. Misli Jože da je to sve, pa mirno gleda kako će svršiti ta hajka. More se zatalasalo; propinje se, udari drijevom i da ga smrvi. Lađa se uspravila i ponijela; penje se uz talas, lebdi na vrhu talasa, baca se u one ponore, da sklizne niza strminu, strugne po dnu i jurne uz nov val.(...) Ali se nebo urotilo protiv lađe. Grmi i sijeva. Vjetar udara sve jače, a talasi su kao planine. Zaškripali su jarboli i križevi i kao da ih gvozdena ruka kriši i lomi. Valovi su izmahali; jurišaju na krmu, penju se  uz bokove pa se bacaju na palubu.“ (citat sa strane 45)

5.       Opis mjesečine: „ Mjesec istječe, i rijeka svjetlosti struji s vrhunca niz proplanke i doline oko Psoglavčeva brda. Srebrna pređa uhvatila se za vrhove stabala; rekao bih nevidljive ruke suču iz svjetlucava povjesna na granama svijetle žice na grmove i stijene, pa steru zemljom sagove po kojima srebro teče.“ (citat sa strane 69)

6.       Epiteti: zlatna (jama), skupo (vino), uski (provor), topli (zvukovi), pobjednička (himna)...

7.       Usporedbe: „Čuvaj ga kao oko u glavi.“ (citat sa strane 17)

„Barbianka se tresao kao šiba...“ (citat sa strane 15)

8.       Vrsta: alegorijska pripovijestka

9.       Tema: sloboda i očuvanje slobode

10.   Vrijeme radnje: doba mletačke vladavine (13.-18. st.)
Mjesto radnje: Motovun i okolica

11.   Fabula: uvod- upoznavanje Velog Jože
              zaplet-sukob Jože i Motovunjana
              vrhunac zapleta- svađe između divova
              rasplet- povratak divova u ropstvo

12.   Osnovna misao: Posvađani i razdjeljeni narod lako izgubi slobodu i proći će stoljeća dok se ponovno stekne.


13.   Moj dojam: Sviđa mi se ova knjiga i mislim da čakavština upotpunjuje radnju i karakter likova.



Molim vas komentirajte. Bilo kakav komentar (kritika) dobro dođe. Slobodno pitajte što god i ja ću vam pokušati što prije odgovoriti :)