srijeda, 3. srpnja 2013.

Veli Jože- Vladimir Nazor

Veli Jože
               Vladimir Nazor

1.       Bilješke o piscu: Vladimir Nazor  rođen je 30. Svibnja 1876. u  Postirama na Braču. Gimnaziju je pohađao u Splitu. Bio je upravitelj đačkih domova u Crikvenici i Zadru te upravitelj ženske gimnazije na Sušaku.  Pisao je pjesme, pripvijetke, romane, epove, putopise, dnevnike, dječje igrokaze, a prevodio je i sa stranih jezika, naročito s talijenskog i njemačkog.
Značajnija djela su mu: Niza od koralja, Nove pjesme, Medvjed Brundo, Pastir Loda, Krvava košulja,  Na vrhu jezika i pera, Crvenkapica, Arkun...

2.       Tko je Veli Jože?  Veli Jože je kmet iz sela Brenenci blizu Motovuna. Star je preko tristo godina. Sjeća se da je kao dječak došao u Istru, da je njegov otac zidao grad, i da su uklonili krš i očistili zemlju, zatim su došli patuljci s otrovnim strjelicama i preplavili njihovu zemlju i tako je Jože  sada rob. On nije svjestan svoje snage i zato ništa ne traži od plemića sok ne sretne Iliju.

3.       Veli Jože- vanjski opis-„ ...čvrst mu vrat, obao kao deblo mladoga hrasta, i razgaljena, runjava prsa, nalik na pećinu na koju se uhvatila mahovina.“ (citat sa strane 17)
-poštuje obećanje Iliji-„ A, tako! Ali je goljot Ilija drugačije predikal, neka nam oni daju nazad ča je naše!“ (citat sa strane 57)
-sloboda mu je „udarila u gavu“-„ Jože se prvi pomami tvrdeći da njega ide mnogo više. –Ja sam skopal i izoral dolac ispod Štriginega brda, a dolac je napunila žitnice. To je sve moja muka.“ (citat sa strane 81)

4.       Opis morske oluje: „ Ali upravo u taj tren kao da je orijaška pesnica udarila o bok lađe; utroba joj zaječi, drijevo  skoči pa se svigne. Izdajnički, iz zasjede, udari vjetar na lađu; razljutio se što mu ne pođe za rukom utući je prvim udarcem, pa je sada tjera po pučini, drma je i goni kao ranjenu zvijer. Misli Jože da je to sve, pa mirno gleda kako će svršiti ta hajka. More se zatalasalo; propinje se, udari drijevom i da ga smrvi. Lađa se uspravila i ponijela; penje se uz talas, lebdi na vrhu talasa, baca se u one ponore, da sklizne niza strminu, strugne po dnu i jurne uz nov val.(...) Ali se nebo urotilo protiv lađe. Grmi i sijeva. Vjetar udara sve jače, a talasi su kao planine. Zaškripali su jarboli i križevi i kao da ih gvozdena ruka kriši i lomi. Valovi su izmahali; jurišaju na krmu, penju se  uz bokove pa se bacaju na palubu.“ (citat sa strane 45)

5.       Opis mjesečine: „ Mjesec istječe, i rijeka svjetlosti struji s vrhunca niz proplanke i doline oko Psoglavčeva brda. Srebrna pređa uhvatila se za vrhove stabala; rekao bih nevidljive ruke suču iz svjetlucava povjesna na granama svijetle žice na grmove i stijene, pa steru zemljom sagove po kojima srebro teče.“ (citat sa strane 69)

6.       Epiteti: zlatna (jama), skupo (vino), uski (provor), topli (zvukovi), pobjednička (himna)...

7.       Usporedbe: „Čuvaj ga kao oko u glavi.“ (citat sa strane 17)

„Barbianka se tresao kao šiba...“ (citat sa strane 15)

8.       Vrsta: alegorijska pripovijestka

9.       Tema: sloboda i očuvanje slobode

10.   Vrijeme radnje: doba mletačke vladavine (13.-18. st.)
Mjesto radnje: Motovun i okolica

11.   Fabula: uvod- upoznavanje Velog Jože
              zaplet-sukob Jože i Motovunjana
              vrhunac zapleta- svađe između divova
              rasplet- povratak divova u ropstvo

12.   Osnovna misao: Posvađani i razdjeljeni narod lako izgubi slobodu i proći će stoljeća dok se ponovno stekne.


13.   Moj dojam: Sviđa mi se ova knjiga i mislim da čakavština upotpunjuje radnju i karakter likova.



Molim vas komentirajte. Bilo kakav komentar (kritika) dobro dođe. Slobodno pitajte što god i ja ću vam pokušati što prije odgovoriti :)
                                  
                        

Broj komentara: 18:

  1. Sve dobro samo što nema opis likova, ali može se naći i na drugim stranicama, sve u svemu jako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma tu sam uglavnom napisala ono što se ne može naći ;) Hvala na komentaru, nadam se da ti je pomoglo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super je sto imate citate,hvala! :3

    OdgovoriIzbriši
  4. odlicnao je sve sam prepisa i dobia 5 :)

    OdgovoriIzbriši
  5. kojim dijalektom govori veli jože

    OdgovoriIzbriši
  6. jel možeš napisati Anku Neretvanku,Smtr Petra S.,Šljivare,Prokletu klijet,Vinko H.,Propast venecije? hitnooooooo

    OdgovoriIzbriši
  7. Mogao bi staviti biljeske tijekom citanja

    OdgovoriIzbriši
  8. Mozete i opidsati civetu i barbabianka

    OdgovoriIzbriši
  9. Imas li mozda kratak sadrzaj u crticama?Ono pocetak,uvod i to pa napisat po jednu dvi recenice za sve?

    OdgovoriIzbriši
  10. Molim vas moze li mi neko navest primjer personifikacije u lektiri veli joza sa primjerom i pojasnjenjem istog,hitno mi je,hvala

    OdgovoriIzbriši
  11. Molim vas mozete li mi odgovoriti...😀

    OdgovoriIzbriši