srijeda, 1. siječnja 2014.

Maturalac- Branka Primorac

1.       Bilješka o piscu: Branka Primorac rođena je u Zagrebu. Po zanimanju je novinarka i urednica Večernjeg lista i hrvatska spisateljica. Sve škole (od osnovne do Fakulteta političkih znanosti) pohađala je i završila u Zagrebu. Pisanjem se bavi cijeli život, a u književnosti ulazi s dvije knjige u jednoj godini: Maturalcem, koji dobiva nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman za mladež  objavljen u 1993. godini, i Mama, pazi pas! Slijedi Sve zbog Ane (1996.), svojevrsni nastavak Maturalca pa Ljubavni slučaj mačka Joje (1998.).
Napisala je i biografski roman, knjigu Peršin, život i smrt (2001.) za koju je dobila nagradu „Bili su prvi kad je trebalo“. Posljedna u nizu joj je knjiga Moj djed astronaut (2002.)

2.       Vrsta djela: roman za mlade
3.       Tema: maturalac 8.a razreda iz Zagreba u Dubrovnik
4.       Likovi: Veronika Martić:
„ Profesorica zemljopisa- ni mlada, ali ni stara za naše kriterije- voljela je red i mir, strogost,naglašeno poštovanje svog poziva. Za smijeh nije znala, bar je mi nikad nismo vidjeli nasmijanu. Kako se ponašalam tako se i odijevala, češljala, šminkala. Bila je to stroga elegancija od glave do pete. Nisam je nikada vidio u sportskim ili niskom cipelama, ili neuredne frizure. Kosa joj je uvijek bila brižno skupljena na zatiljku, u neku vrstu punđe. Morao sam napregnuti mozak ne bih li se dosjetio jesam li je ikada vidio u hlačama iako ih je mogla nositi bez opasnosti da se izvrgne. Klasičan stil savršeno joj je odgovarao, kostimi i haljine besprijekorno su priljegali uz njezino tijelo, ali takva uredna, kao izašla iz ženske revije, bila nam je još i dalja nepristupačnija, naprosto nedokučiva- na neki način odbojna.“ (str.10.-11.)
„ Plan je bio jedno, a Martićka- drugo. Kao da nas je pronicala od samog početka. To je zapravo bio glavni kamen spoticanja među nama- nepogrešivo bi poput vračare pronicala u sve naše učinjene i neučinjene gadosti.“ (str. 13.)
„ Martićka se nije mnogo dvoumila. Ona je naše ocjene roditeljima čitala na sav glas. Zašto ne bi obično pismo? Ona je čak i najintimnije obiteljske stvari iznosila na satovima razredne zajednice tražeći raspravu o tome.“ (str. 18.)

Dado:
„ U trenutku kad je s jednog kraja zida prelazio preko vrata, na njima se u bijeloj košulji i leptir kravati pojavio Dado. Stajao je kao ukopan, otvorenih usta iz kojih nije izlazio nikakav glas, s plavim repom preko sredine prsa, a Smukiju poludjelom od stvaranja učini se da to nije bilo dosta. Vratio se rukom, koja je već prošla vrata, ne puštajući Dadinu uštrikanu bijelu košulju.“ (str. 42.)

-snalažljiv: „- Neka netko ode u apoteku. Ja znam kineski recept za liječenje prehlade u udarnim dozama C- vitamina i potrebne su mi velike količine. Do večeras ćemo biti zdravi k'o dren. Ne zaboravite moram ispucati film i zavrpiti snimanje. Mi profesionalci započete zadatke završavamo po cijeni zdravlja.“ (str. 95.)

5.       Fabula:
- pripremanje za maturalac
       - ljubavno pismo za Veroniku Martić
       - nesporazum s recepcionarom
       - odlazak na plažu
       - odlazak na plažu
       - kazna
       - obilazak Dubrovnika
       - potraga za Veronikom Martić i Stativom
       - slikanje kupaonice
       - odlazak u disko
       - borba fića i mercedesa
       - krađa pisma
       - tučnjava u kinu
       - prijeteće pismo sobarice
       - šamponiranje kupaonice
       - povratak u Zagreb

6.       Ideja: Disjetljivošću i zajedništvom se može riješiti svaki problem.