četvrtak, 20. lipnja 2013.

Sretni kraljević- Oscar Wilde

Sretni  kraljević
                              Oscar Wilde


1.      Oscar Wilde rođen  je 1856. g., u irskom gradu Dublinu, a školovao se ma poznatom engleskom koledžu Oxfordu. Pisao je pjesme, romane i drame. Najznačajnija su mu djela: zbirka baki Sretni kraljević i druge bajke, prvi put objavljena 1888. g., roman Slika Doriana Graya, drama Saloma, komedija Važno je zvati se Ernest, autobiografsko pismo De profundis( lat. Iz dubine). Umro je u Parizu 1900. g.,  gdje je i pokopan.

2.        Sretni kraljević je bajka jer je mjesto i vrijeme radnje neodređeno, jer su likovi nestvarni (Lastavica i Sretni kraljević) , ponavlja je broj 3 (kraljević tri puta gvori Lastavici da ona otiđe u Egipat,a ona tri puta odbija i ostaje s kraljevićem).

3.       Sretni kraljević-izgled: „Visoko iznad grada, na vitkom stupu, stajao je kip Sretnog kraljevića. Pozlaćen je bio sav tankim listićima od čistog zlata, umjesto očiju imao je dva sjajna safira, a velik crven rubin zario se na dršku njegova mača.“ (citat sa strane 5)

-tužan: „ Oči Sretnog kraljevića bile su pune se suza i suze su tekle niz zlatne obraze mu. Njegovo lice bilo je tako lijepo po mjesečini da je malu Lastavicu svu obuzela tuga.“ (citat sa strane 8)

-uzor drugima: „-Zašto ti nisi kao Sretni kraljević?-pitala je razborita majka svog sinčića koji je plakao za nečim nedostižnim. –Sretni kraljević nikada i ne pomišlja  na takvo nešto.“ (citat sa strane 5)
                        
-draže mu je da su drugi sretni nego on- „Nažalost, nemam više rubina-rekao je Kraljević-preostale su mi još samo oči. One su rod rijetkih safira donesenih in Indije prije tisuću godina. Izvadi jedan i odnesi mu ga. On će ga prodati draguljaru i kupit će hrane i drva za ogrijev i dovršit će svoju dramu.“ (citat sa strane 12)

4.       Tema:Sretni kraljević uz pomoć Lastavice pomaže ljudima

5.       Vrijeme radnje: prijelaz jeseni za zimu
Mjesto radnje:neodređeno
6.       Fabula: uvod- Lastavica se udvara Trski
                  zaplet-Lastavica počinje pomagati Kraljeviću
                  vrhunac zapleta-Lastavica je umrla
                  rasplet-Gradonačelnik je odlučio rastopiti u talionici kip Sretnog kraljevića

7.       Osnovna misao:Treba biti obziran prema drugima, primjećivati tuđu nevolju i pomagati im u nevolji.

8.    Moj dojam: Svidjela mi se ova priča, ali mi se ne sviđa što je Lastavica umrla.