nedjelja, 3. studenoga 2013.

Smogovci Hrvoje Hitrec


1       Bilješka o  piscu: Hrvoje Hitrec je rođen u Zagrebu 1943. Piše romane, pripovijetke, drame, filmske i TV-scenarije, bavi se novinarstvom i politikom. Najveću je popularnost stekao kao dječji pisac i TV-scenarist. Po njegovom romanu Smogovci snimljena je i TV serija. Napisao je i četiri knjige o doživljajima Petrice Kerempuha. Veliku je popularnost stekao romanima za djecu i mladež: Ur, Eko Eko, Smogovci, Smogovci i strašni Bingo, Zbogom Smogovci, Smogovci i biće iz svemira, Smogovci u ratu, Kanjon opasnih igara...

2. Tema: život običnih ljudi u zagrebačkom kvartu gledan s humoristične strane

3. Vrsta: humoristični roman za djecu i mladež

4    Vrijeme i mjesto radnje: Naselak, vrijeme izgradnje sljemenskog tornja  (70-ih)

5       Likovi i karakterizacija: Nosonja- „Nije to zapravo bio otac jer, koliko je Dado vidio u svojim školskim knjigama, to što bi trebalo biti izgledalo je starije, ozbiljnije i bilo je- što je najvažnije- kratko podšišano, a ovaj njegov imao je kosu dulju od učiteljice, stalno se bekeljio i lupao takve grozne gluposti da se mama morala derati na njega kao na balavca (...) A osim tog nije se probudio sam  (dakle, tata)  jer mu to ne bi uspjelo barem do podneva, nego ga je zdrmala ona mala nakaza na noćnom ormariću koja se derala kao sirena šerifa u New Yorku-eeeeiiii(...) (str. 5)

-navija za Dinamo- „Kako tata izgleda kada Dinamo gubi? Pas se sklupča pokrije njušku šapama i zacvili.“ (str. 69)

-          Ponaša se prema Dadi kao prema prijatelju- „- Ima ovako: tuberkulozu, plućica na kiselo i potkoljenica s meniskusom. Dado je vrištao od smijeha, što je tati strašno godilo jer je mislio da je strašno duhovit. Onda ovaj stariji reče: „ Standardna klopa. Jogurt  i pašteta. Gledali su žemlje. Dado je imao osjećaj da si je tata izabrao deblju i- dok ovaj je ovaj otvarao konzervu- mali lopov ih zamjeni.“ (str. 6-7 )
              -Dadina mama- izgled: „Ona je sjedila zabacivi glavu. Kosa joj je  doticala jaglace, i nije se znalo                   gdje prestaje kosa, a počinju jaglaci jer bili su iste boje i Dado se još jednom uvjeri da ima                           najljepšu mamu na svijetu,... (str.  71.)
6.  Pripovjetne tehnike- dijalog: „ Moj tata radi crtiće.  – Pa što- reče mala.- Moj tata gleda                   crtiće.“ (str. 79 )
Opisivanje: „A Schonbrunn je doista sirotinjska zgrada u kojoj su životarili carevi i carice, prinčevi i princeze,  doušnici , jezuiti i gričke vještice. Ti jadnici, recimo, uopće nisu imali centralno grijanje, a o engeskim zahodima da i ne govorimo. Doduše, na stropovima su klatarili sjajni lusteri, na podu blještali prekrasni mozaici, a zidove prekrivale zanimljive slike  s puno vojnika, konja, topova, kočija, lijepih dana i hrabrih vitezova, ali sve u svemu, živjelo se vrlo primitivno. „ (str. 64.)
Pripovijedanje: „ Hodala je tako, uspravno, najsmiješeno, kao grčka boginja, kad se najednom u brišućem letu pojavi jedva sasvim slavenska pčela i ubode djevojku u nadlakticu. Manekenka se ukoči, licem poletje stjenka boli i bijesna, no svlada se i nastavi koračati, smješeći se.“ (str. 36- 37.)
Monolog: „ Tiho je šaptao:- Mama, mama, ja sam gladan. Mama... A onda jače i bješnje:- Mama! Kako je bilo lijepo kad je mama bila kod kuće.“ (str. 40.)
7.   Usporedba: „ Dado je najednom iskočio iz čupavca kao buha iz pseće dlake.“ (str. 6)
Metafora: „ Starcu se sledi krv.“ (str. 65.)
Epiteti: mlada (žena), veliki (događaj), polubijela (kava), polubijeli (kruh), crveni (pekez), najviša (pregrada)...
8. Osnovna misao : U životu je najvažnija obitelj i uvijek moraš biti u dobrim odnosima jer će ti onu uvijek pomoći i volejti te bez obzira na sve.
9.  Svidjela mi se ova lektira jer je vrlo smiješna. Najdraži humoristični dio mi je: „Kad bi netko za njega, na primjer: „ Molim vas, gdje je Travica“, njegovi vrlo drugovi u poduzeću odgovarali bi u zboru: “ Pojela ga kravica.“